Rygg och bäcken

Eftersom många någon gång haft ont i ryggen, kan det ibland viftas bort, som att det inte var något att komma med, men det kan naturligtvis vara mycket handikappande. Ryggraden och musklerna runt den är involverade i allt vi gör, så när de det gör ont eller inte fungerar som de ska, så påverkas hela tillvaron.Smärta i ryggen är också så frustrerande, eftersom det är så svårt att hitta en bra ställning och svårt att vara i en viss ställning en längre stund. Att sitta genom en hel film på bio, eller en konsert har jag bara klarat vid något enstaka tillfälle på 13 år och det är en riktig pärs med en flera-rätters finmiddag. Det blir ett visst socialt handikapp.

 

Inte lika många har upplevt smärta från bäckenet, men många som varit gravida har haft foglossning och även andra kan få upphakningar i bäckenfogarna mm. Bäckenet är centralt i kroppen. Det sitter mitt i och muskler, både uppifrån rygg och mage och nerifrån ben och underliv, fäster i bäckenbenen. Bäckenet ansvarar för stabiliteten och när det inte är stabilt, ger det mycket stark smärta och stora problem, bla med balansen.

 

Eftersom många drabbas av ryggvärk, finns naturligtvis en hel del kunskap om vad som gör att det fungerar bättre och det finns en del saker och annat för smärtlindring. När det gäller bäcken finns det mindre information. Det jag gör för att fungera så bra som möjligt är att:

 

  1.  Avlasta och vila 

  2. Använda smarta saker som minskar belastningen

  3. Använda stöd för leder och muskler

  4. Behandla mot smärta