länkar Information

Det här är en äldre version av Värkvardag, 
som inte uppdateras längre och som kommer tas bort så småningom. 
för att läsa vidare

 

 

Hållning, träning och avslappning

 

Caladrius Youtubekanal finns filmer med enkla, tydliga förklaringar och tips på bra övningar för träning och avslappning, som man kan göra hemma. För de flesta övningarna behövs inga redskap alls och för vissa behövs en liten boll, eller rulle. Det finns serier av filmer för en viss typ av smärta och i samarbete med t.ex fibromyalgiförbundet och EDS riksförbund. Scrolla ner bland filmerna så hittar du säkert något som passar dig

Caladrius hemsida finns bra texter om förhållningssätt, träning mm

Man kan också följa dem på facebook och få del av krönikorna i sitt flöde, eller lyssna på deras podcast Podden om ont. Länken går till deras egen hemsida, men du kan också söka efter podden i din podcast-app.

Triggerpunkter, Vad är det och hur kan man behandla dem själv? Magnus Hjerpe, medicinsk massageterapeut, förklarar och visar tydligt i flera videos i Youtubekanalen Helahuma.

Happy trigger. Hur man använder en happy trigger för att få muskelknutor/triggerpunkter att släppa. Detta är "Happy trigger"s officiella youtubekanal med informationsvideos. De är på engelska. Vid det lilla kugghjulet nere till höger i bilden kan man välja undertext och sedan automatisk översättning till svenska.

Hjälpmedel och lösningar på praktiska problem

En massa praktisk information om hur man får hjälpmedel och vad som gäller finns på funkaportalen

Vardagstips om allt möjligt när man tex har begränsad handfunktion eller använder rullstol i Spinalistips


 

Möjligheter, rättigheter och skyldigheter

Vem har ansvar för vad? På funkaportalen finns en bra lista
 

Särskilda tillstånd och sjukdomar

Hjärntrötthet

Vad händer när hjärnan inte orkar - Strategier vid hjärntrötthet. En mycket användbar broschyr även för den som lever med värk. Långvarig smärta frestar på hjärnan och den blir trött. Här finns råd om hur man kan strukturera och planera för att orka bättre, vad man ska tänka på för att få bra vila mm. Från Sahlgrenska sjukhuset och Göteborgs universitet

Överrörlighet och EDS

EDS/HMS och smärtrehab

Föredrag av smärtrehab-team på Danderyds sjukhus Stockholm. Det förklaras vad överrörlighet och långvarig smärta innebär och får för konsekvenser i hjärnan och kroppen och hur de arbetar med rehabilitering i team.

 

Hypermobilitet

Föredrag, som förklarar vad överrörlighet innebär och vad det får för konsekvenser, med smärtläkare Thomas Lundeberg, smärtrehab, Danderyds sjukhus. 38 min


Förbund, föreningar och grupper 

Många sjukdomar, syndrom och skador med kroniska besvär har riksförbund eller andra typer av föreningar. På deras sidor kan man hitta en hel del information och länkar vidare. Det kan också finnas lokala grupper eller kontaktpersoner, så att man kan få personlig kontakt med andra med samma problem.

På Facebook finns det grupper, både lokala, rikstäckande och globala. Sök på din sjukdom, ditt problem, så kan du säkert hitta fler i samma situation. Det finns anledning att också varna lite för sådana här Facebookgrupper. Det finns alltid de som drabbats hårt och har stora problem och de märks mer än de andra. Därför kan man lätt bli rädd när man kommer in i gruppen och läser andras berättelser. Det finns en risk att Facebookgruppen blir en plats att prata av sig, gnälla och klaga på tex vården. De finns ju för att vi har ett lidande gemensamt. Ibland, när jag själv har en uppåtgående period, blir det för negativt och deppigt att läsa och då tar jag paus och läser inte de inläggen. (och när jag mår extra dåligt läser jag istället inte inlägg från mina friska vänner på semester). Kan man hantera dessa risker, kan man få en hel del tips och kunskap från andra med längre erfarenhet.

Här finns länkar till några smärtrelaterade förbund/föreningar. Självklart finns många fler.

 

 

Svenska barnsmärtföreningen

Riksförbundet Ehlers-Danlos syndrom Även för HSD (Hypermobility spectrum disorders)

Fibromyalgiförbundet

Reumatikerförbundet Här ingår även tex Artros

Huvudvärksförbundet
 

 

Värkvardag - Eva Hylander - senast uppdaterad 2019-02-01

varkvardag.webnode.se

Upp igen