Sova

Det är så viktigt att sova bra, men när man har ont är det ofta svårt att somna. Smärtan stör, kroppen är spänd och tankarna maler. Även sömnkvalitén blir sämre av smärtan med för lite djupsömn. Så allt man kan göra för att sova bättre är en väl värd insats.

 

För att sova så bra som möjligt, behöver både hjärnan och musklerna slappna av. Det är lättare sagt än gjort, men man kan hjälpa dem med det genom att:

1. Ligga bra

2. Ligga i en vilsam miljö

3. Smärtlindra

4. Använda andnings- och avslappningsövningar

 

Ligga bra

Kuddar

Fixa stöd för huvud och nacke med en billig kudde

Jag lägger mig på rygg med huvudet mitt på kudden. Sen tar jag tag i kuddens nedre hörn, en i varje hand och vrider dem uppåt. Då bildas en tjockare rulle under nacken och hörnen står upp så att kudden bildar ett stadigt U för huvudet att vila i. Huvudet kan inte falla åt något håll. Nu får nackmusklerna vila, då de slipper hålla huvudet på plats hela natten.

 

Prova sig fram

Det finns många olika sorters kuddar. Be en arbetsterapeut att få låna hem och prova specialkuddar, så slipper du allför många misslyckade köp. Jag fick den möjligheten hos arbetsterapeut på Smärtrehab, men konstaterade att min billiga IKEA-kudde funkade bättre än de dyra specialarna.

 

Kuddar för hela kroppen

Jag bäddar mer eller mindre in hela kroppen i kuddar, för att varje kroppsdel ska ha ett bra stöd att vila på, så alla muskler får bästa tänkbara möjlighet att slappna av. Jag använder 3 specialgjorda kuddar förutom huvudkudden, men det går att skapa något likande med några olika vanliga kuddar också.

  1. Under axlar/armar har jag två tunna, avlånga kuddar, som ligger längs med kroppen. Jag har klippt av en dålig, tunn kudde på mitten på längden, så att det blev två smala kuddar (om man inte orkar/kan sy örngott som passar till de smala kuddarna, går det bra att ta två vanliga örngott och bara vika undan det som sticker ut.) Man kan ha en normalstor kudde på varje sida, men då tar de mycket plats. Jag sticker alltså in kuddarna under axlarna och armarna, när jag ligger på rygg, så att de fyller ut tomrummet mellan axeln och madrassen. Om man har en madrass, som man sjunker ner i, så behövs kanske inte detta stöd.

  2. Mellan armarna, knäna och fötterna kan det vara skönt och avlastande att ha kuddar, när man sover på sidan. För att den övre armen ska få ett bra stöd behövs en stor kudde att “krama”, så att övre armen helt vilar uppepå kudden. Om man har en tillräckligt stor kudde, kan den räck till både knän och fötter. Det blir en bra avlastning för bäckenet med kudden mellan knäna, då man skapar ett avstånd mellan benen och man slipper att led trycker mot led. För mig, som har instabila leder är det mycket avlastande att pallra upp kroppen, så att den ligger rakt och inte “faller ihop”. Efter att ha haft flera kuddar att arrangera, köpte jag istället en “V-kudde” genom smärtrehab. Den är lika lång som mig och har två ben. Jag lägger den så att ena benet följer kroppen på framsidan (mellan armarna och mellan benen) och andra benet på baksidan. Själva V-et mellan fötterna. På så sätt får jag en “korv att både lägga ben och arm på och en “korv” som ligger längs ryggen och ger hjärnan signaler om att jag har något bakom mig och hjälper mig att slappna av i tron att jag inte kan tippa bakåt. V-kudden är väldigt bra tycker jag. Om man kan, är det fullt möjligt att sy en själv och fylla med innehållet från billiga kuddar. Det är viktigt att kuddens ben är ganska tjocka, så att armen ändå inte faller nedåt.

  3. I hålrummet under knäna är det bra att ha en kudde, eller en rulle av t.ex en handduk, när man ligger på rygg. Hur hög man vill ha den avlastningen får man prova sig fram till. Jag tycker om att ha fötterna högt och få räta ut svanken, så jag viker ihop hela V-kudden till en hög och lägger upp hela underbenen på den.

 
Detta avsnitt är som du märker bara påbörjat. Hoppas ändå att du fick någon hjälp av det. Mer kommer.
 
Värkvardag - varkvardag.webnode.se - Eva Hylander - sidan senast reviderad 2017-02-07