Om mig

Jag, som skriver på Värkvardag, heter Eva Hylander. Jag har levt med daglig värk sedan 2003 och innan dess haft perioder av värk i ytterligare 20 år. Jag har Ehlers-Danlos syndrom (EDS) Det är ett genetiskt fel som gett mig skör och för töjbar bindväv. För mig innebär det bl.a. instabilitet i nästan alla leder med skador, förslitning och smärta som följd, muskelsvaghet och efter många år med värk även mental trötthet.

Tipsen på denna hemsida är hämtade ur mina erfarenheter. Varje persons värk och behov är unik och allt kommer inte passa alla, men jag tror att många av tipsen kan vara användbara oavsett diagnos.

Om Värkvardag

Värkvardag är som en bok på nätet där jag skriver ner tips, som kan underlätta vardagen för oss som lever med värk. När jag sökt tips på nätet tycker jag det är lätt att hitta råd om hur man kan minska själva smärtan med hjälp av avslappning, KBT, massage, tabletter mm, men de praktiska tipsen gömmer sig i olika forum på sociala medier eller i slutna grupper. Jag ville att det ska finnas en sammanställd bank av information om vad man kan få, köpa, göra och tänka för att livet ska fungera så bra som möjligt, trots värken.

 

Jag skriver utifrån mina egna 30 års egen erfarenhet av värk, men jag tror att många av tipsen kan vara användbara oavsett diagnos, tid med värk eller livssituation. Förutom det jag själv kommit på, har jag fått mina tips framför allt från Värkmästarkursen på Värkstaden (varkstaden.se), smärtrehab på Danderyds sjukhus i Stockolm och olika böcker jag hunnit läsa genom åren. Jag har inte tillräckligt med energi för att ange källor för allting i texten. Undrar du över var jag fått något ifrån, så mejla en fråga. Texten är inte heller granskad av någon, så det kan absolut förekomma fel. Se de här texterna som tips från en smärtpatient till en annan, ta till dig det du tycker verkar vettigt och passar dig och strunta i resten. Skriv ut och sprid tipsen så mycket du vill. 

 

Jag kommer fylla på sidan vartefter jag orkar och hinner. 

Lycka till i din värkvardag / Eva

 

Värkvardag - Eva Hylander - senast uppdaterad 2017-08-15

varkvardag.webnode.se

Kontakta mig

Kontakt

Värkvardag varkvardag@gmail.com