stöd för händer

Det här är en äldre version av Värkvardag. 

 

Ortoser

En ortos är ett hjälpmedel som man sätter på kroppen för att avlasta, eller stödja, så att smärta minskar och det blir lättare eller säkrare att använda den kroppsdelen. Det finns många typer av stöd som avlastar fingrar och handleder. Fråga din arbetsterapeut, fysioterapeut eller ortopedingenjör vad du behöver.

 

Fingerringar

Sådana här ringar hindrar en fingerled att röra sig i en viss riktning, beroende på hur man sätter dem. Man kan också sätta dem dubbelt, så fingret hålls helt rakt. De finns som en enkel typ i plast, men också i finare utförande i silver.

En ring med stort smycke på kan ge något av samma effekt om man vill hindra leden att gå “bakåt” (vid överrörliga leder). Dubbelringarna på bilden hittade jag på en vanlig klädaffär, böjde försiktigt isär dem lite och de blev billiga och riktigt bra stöd, inte lika stadiga, men mycket snyggare än de av plast.

 

Handledsstöd

Det finns handledsstöd i många olika utföranden. De är korta eller långa, med snörning eller kardborre, med eller utan stålskena. De kan omfatta även tummen för att ge stöd till tumbasen.

 

Tumstöd

Om man inte behöver stöd för handleden, finns det även stöd bara för tumbasen

 

Tejpa och linda händer

Kinesiologitejp

Det finns olika typer av tejpar, stumma och elastiska. Jag har framför allt använt kinesiologitejp (el kinesiotejp), en textil, elastisk tejp, som förutom att stabilisera leder, även stimulerar muskelarbetet och signalerar till hjärnan hur jag ska hålla leden. Jag fick lära mig tekniken av en fysioterapeut på smärtrehabilitering och det är naturligvis bäst att få grunderna visade och öva med handledning, så att det blir rätt. Man kan hitta en hel massa videos på youtube, som visar hur man kan tejpa olika delar vid olika typer av problem, om man söker på kinesiotejp hand eller kinesiology tape hand.

 

Självhäftande elastisk binda

Det finns en praktisk, elastisk binda i polyester. Den är självhäftande, men utan klister. Den fastnar bara i sig själv och inte i sår eller kläder mm. Den glider inte och spänns till den kompression som önskas. Den stagar upp och kompressionen kan också minska svullnad runt en led. Det räcker ofta med ett lager, som man lägger lite omlott för att fästa, och därför blir det inte alls lika klumpigt som med en vanlig elastisk binda. Den kan förstås användas var som helst på kroppen, men är särskilt praktisk på händerna, eftersom man kan tvätta och torka händerna som vanligt. Jag har använt den mycket för tumleder, som behöver hållas på plats och runt fingrar. För extra stabilitet kan två fingrar lindas ihop. På apotek finns ofta färgranna lindor, tänkta för djur, men jag hittade så småningom en mer diskret, beige, på apotea. De märken jag känner till är Coban och Vitri.

 

Masraband

Masrabandet är tjockare än en vanlig elastisk binda. Jag har inte hittat var man kan köpa sådant själv, men min arbetsterapeut kapade av lagom långa bitar och sydde på kardborre, så att jag snabbt och lätt kan linda tumbasen, när jag behöver ett mjukt stöd.

 

Värkvardag - varkvardag.webnode.se
Eva Hylander - senast uppdaterad 2019-02-08