inledning: behandling
Smärta är en varningssignal och därför är det viktigt att när det gör ont försöka ta reda på varför det gör det. När man vet vad som är fel, är det lättare att veta hur man ska göra för att åtgärda själva problemet, vilket tex kan handla om träning, vila eller operation. För att inte förvärra skadan, eller öka smärtan, kan man tänka på hur man gör olika saker och använda avlastande, smarta saker, se avsnitten här med tips för olika kroppsdelar.
Smärta är påfrestande och man kan behöva minska smärtan för att kunna utföra den träning man behöver, eller för att kunna sova. När man söker vård för smärta är den första hjälpen/behandlingen man får ofta smärtlindrande tabletter. Det kan absolut behövas och vara bra, men det finns också en risk att man gör mer än kroppen tål, när man inte känner hur ont man har. All smärtlindrande medicin ger också biverkningar. Jag ger inte mycket tips om mediciner. Det ska man prova ut med en smärtläkare. Medicin ska vara anpassad för den typ av smärta man har och hur man reagerar på olika mediciner.
Det finns många andra sätt att minska smärta, än att ta medicin. De flesta sätt handlar om att öka blodcirkulationen i området och att få spända muskler att slappna av. När det gör ont, spänner vi oss och spänningen, eller till och med krampen, i muskeln hindrar blodflödet genom den. Blodet förser en skada med det som behövs för läkning och transporterar bort det som inte ska vara där, därför är bra cirkulation väldigt viktigt för bra läkning. När blodflödet hindras minskar syremängden i muskeln och vid syrebrist bildas mjölksyra vid användning av muskeln. Mjölksyran i sin tur ger smärta i muskeln. Det blir därför lätt en negativ spiral där smärta ger spänning, som ger dålig avslappning och dålig cirkulation, som ger mer smärta. Det är därför bra att göra något för att bryta de cirklarna.
Det är svårt att slappna av när det gör ont, dels i de spända musklerna, men också i hjärnan. Hjärnan blir överbelastad av de ständiga signalerna som säger: Det gör ont. Det gör ont. Det gör ont… Det kan leda till att man får svårare att somna och inte sover så djupt som man behöver. Dålig sömn och hjärnans överbelastning gör oss trötta och vid långvarig smärta kan man utveckla utmattningssymtom (sömnsvårigheter, minnes- och koncentrationssvårigheter, överkänslighet mot ljud, ljus, beröring mm). Att hålla nere smärtan är därför ett sätt att avlasta hjärnan, så att den orkar längre och fungerar bättre.