stöd för rygg och bäcken

Ryggstöd. Det finns många olika material och modeller på stödjande ortos för ryggen. Den jag har på bilden har flera stag längs ryggen uppifrån och ner och ger ett rejält stöd. Det hindrar ryggen att sjunka ihop, när jag blir trött i ryggmusklerna, vilket annars förvärrar smärtan. Jag använder det när jag har ont förstås, men sätter också på det inför något som jag vet kommer ge mig mer smärta i ryggen, tex ett biobesök eller en lång middag. Andra stöd fokuserar mer på värme och lite stöd och de kan vara sköna att använda efter en ansträngande aktivitet, när man har mer ont. Fråga din ortopedingenjör eller köp tex från Ortopedservice

Bäckenbälte. De som haft foglossning har säkert haft ett sådant här eller liknande. Bäckenet består av fem olika ben och mellan dem sitter fem fogar av mjukare vävnad. Under en graviditet, ska dessa mjukna, så bäckenet blir mer rörligt för att barnet lättare ska komma ut. För en del kvinnor blir fogarna mjukare före varje mens, eller stelnar inte ordentligt efter en graviditet. Ett bäckenbälte har till uppgift att hålla ihop bäckenet och hindra rörelse i bäckenfogarna, vilket minskar smärtan och hjälper kroppen att hålla sig rak. Bäckenet är centralt i kroppen och en skevhet där ger därför skevheter på andra ställen. När jag använder bäckenbälte får jag därför mindre ont i knän, vrister och rygg också. Det här är från Nordicare och kan köpas bla på Ortopedservice. Om man tycker att bäckenstödet är i vägen när man rör sig, kan man få ett mjukare stöd för bäckenet av ett par shaping-trosor med ben, eller kompressionsbyxor, som säljs på sportaffärer.

Hållningshjälp. Genom en korrekt hållning minskar belastningen på leder och muskler. Det bästa är förstås att träna upp sina rygg- och magmuskler så att de klarar av jobbet att hålla kroppen upprätt, men under arbetets gång, eller när det inte går att träna, så finns det hjälp. Det finns ett antal olika varianter av hållningsstöd, som rätar upp ryggen och för axlarna lite bakåt. De är framförallt en sorts träning för bra hållning, men minskar säkert även ryggsmärta genom att man inte kan sjunka ihop. Jag har själv inte använt hållningsstöd, men har en kompressionsdräkt, sk SDO (sensorisk dynamisk ortos), som trycker ihop kroppen och har förstärkningar, som hjälper till med en korrekt hållning. Kompressionen stimulerar också musklerna och cirkulationen, så att musklerna orkar lite längre. Om du inte kan få hjälp av ortopedingenjör, finns det hållningsstöd att köpa där det säljs ortoser och hjälpmedel och man kan köpa kompressiontröjor på sportaffärer. 

Värkvardag - Eva Hylander - senast uppdaterad 2017-05-15
varkvardag.webnode.se