smarta Saker för värkande axlar

Nå saker på kroppen och i hemmet

Blixtlåsuppdragare. Det här är nog min bästa uppfinning. Att dra upp dragkedjor på sin egen rygg är krångligt för alla och är man lite stel i rygg och axlar eller har ont i en eller båda axlarna är det nästan omöjligt. Sedan jag tillverkade denna kan jag till och med klä på mig min kompressionsdräkt själv och det är så skönt att inte behöva hjälp jämt.
Till denna blixtlåsuppdragare behövs ett snöre och en krok med ögla. Man skulle kunna böja till en sådan krok själv av en grov ståltråd, men jag tog av kroken från en av mina gardinringar (Kroken hängde i ringen och i kroken hängde en nypa för att hänga upp gardinen i), eftersom jag såg att den skulle funka. Trä snöret genom öglan och knyt ihop, så att kroken hänger i snöret. Jag hade ett ca 1m långt skosnöre, så jag tog hela dubbelt. Snöret behöver hänga ner minst 40 cm för att det ska funka. Använd det sen så här:

  • Sätt kroken i blixtlåset

  • Dra på dig plagget. Nu hänger snöret ner som en svans bakom dig

  • Fånga snöret långt ner, så du inte behöver vrida axeln. Böj dig ev ner eller gunga lite på kroppen, så snöret gungar ut åt sidan och fånga det.

  • Lyft handen med snöret uppåt till axeln, så snöret ligger över axeln och handen som håller det är framför axeln.

  • Ta med den andra handen tag i plagget nedanför blixtlåset och dra i snöret uppåt/framåt. Blixtlåset följer med upp =).

  • Det är bra om man kan klara att ta ur kroken bakom nacken, annars får man gå med ett snöre hängande ner ;)

  • För att dra ner blixtlåset, trär man i kroken bakom nacken, kastar snöret över axeln, fångar snöret när det hänger ner och drar.

 

Kam och borste med långa skaft. På hjälpmedelsaffärer finns det många saker med extra långa skaft. Jag tror inte att man kan få sådana från arbetsterapeut, men det är självklart värt att fråga. Det är en bra avlastning för onda axlar. Jag tycker att det är svårt att få någon ordning på håret när man håller så långt ifrån, men det går säkert att lära sig. Jag tappade tålamodet och klippte av håret istället.

Den tredje saken på bilden kan man använda för att tvätta håret, eller smörja in sig med lotion med tex.

Förutom att använda dem som det är tänkt, fungerar de bra i andra sammanhang när man bara behöver förlänga armen, eller nå ett bökigt ställe, tex som ryggkliare och för att dra fram något som ramlat in under sängen.
 

Tång med långt skaft För att lyfta ner saker och nå högre än det känns bra att lyfta armarna, är en tång bra att ha. Tänger i olika längder och olika grepp kan man få låna genom arbetsterapeut. Med lite övning kan man lyfta ner även ganska tunga och ömtåliga saker med en bra tång. 

Man behöver ha flera tänger utplacerade på strategiska ställen, annars är tången aldrig i närheten när man behöver den.

 

Pall. En pall är bra att ha när man ska ta ner saker från hyllor och skåp, eller hänga tvätt mm. Jag har en pall i köket, en i tvättstugan och en i badrummet.

 

Tvättställning. En tvättställning, som står på golvet, sparar på axlarna. En ihopfällbar ställning tar inte mycket plats när den inte används. Man kan också vika den torra tvätten direkt på ställningen, vilket gör att man slipper bära tvätten en extra gång.
 

Nedsänkbara hyllor. Det finns hyllsystem som kan sänkas ner och höjas upp med en knapp. På det sätter kan man få ner tallrikarna till bänkhöjd. Jag har det inte själv, men det skulle vara en bra hjälp. I vissa fall kan man få det som bostadsanpassning.

 

Om det är möjligt är det allra smartaste naturligtvis att inte ha saker man behöver på höga hyllor. Se till att det du använder oftast ligger i perfekt höjd, dvs direkt under bänken.

 

Sängbord på hjul. Man kan köpa sängbord på hjul, sådana som man har på sjukhus. Det gör det mycket lättare att nå saker man behöver till natten och när man vilar. Ett sådant sängbord går dessutom dra in över sängen, så att man får de framför sig istället för vid sidan och man slipper då att vrida sig för att lägga saker från bordet. Jag har ett grenuttag hängande på sängbordet, så att jag kan tända och släcka sänglampan från det och tex sätta mobilen på laddning mm.


 

Bära eller inte bära

Hjulplatta. Sådana här plattor med fyra hjul finns i olika storlekar på affärer där man köper grejer för att fixa och bygga i hemmet. Jag köpte min på Bauhaus. Praktiskt att ha tunga saker på som behöver kunna flyttas

  

Rullbord. Jag ett rullbord som jag kan dra runt tvätten, tallrikarna och vattenkannan på. Det sparar ganska mycket belastning att bara lyfta tallrikar, glas och bestick till rullbordet och sen lyfta dem från rullbordet till bordet. Även om sträckan mellan skåp och bord inte är så lång, blir det många turer med statisk belastning på händer och axlar annars.

 

 

Magväska. Med en magväska bär man hela tyngden på höfterna.

 

 

Ryggsäck med avbärarbälte. Med ett bra avbärarbälte som dras åt runt höfterna flyttas mycket av tyngden dit och axlarna avlastas. Det finns både stora och små ryggsäckar med rejäla avbärarbälten. Titta på sportaffär. Det finns även ryggsäckar utan axelband, som bara hänger på höften. Det låter som en bra idé, men jag har själv inte prövat det. 

 

 

Värkvardag - Eva Hylander - senast uppdaterad 2017-12-02

varkvardag.webnode.se
 

 

 

 

 

 

Kontakt

Värkvardag varkvardag@gmail.com