Avlastning och vila

Det här är en äldre version av Värkvardag. 

 

Använd handflatorna

Fingrarna kan avlastas, genom att göra så mycket som möjligt med hela handflatan och med båda händerna istället för med en hand. En mugg kan lätt lyftas helt utan fingerkraft om man lyfter med båda händerna och inte i muggens öra. På det sättet minskar också belastningen på handleden.

 

Håll nära kroppen

Genom att hålla händerna nära kroppen, när du lyfter, engageras hela kroppen i arbetet och det krävs betydligt mindre kraft från händerna. Det man lyfter upplevs också mindre tungt om det hålls nära kroppen.

Ex. När jag lyfter ett mjölkpaket ur kylen, måste jag först lyfta det med fingrarna, men så fort det finns luft under paketet, sätter jag in den andra handen under och drar paketet mot kroppen. Det är bara under någon sekund som tyngden bärs av fingrarna.

 

Håll och lyft inte i onödan

Fundera på om du kanske kan dra, eller rulla något, istället för att lyfta.

Undvik att hålla i något en längre stund. Den statiska belastningen sliter mer än rörlig belastning. När jag tex läser i en bok, sätter jag den i ett bokstöd, så att den står av sig själv. När jag häller vatten i en kanna, ställer jag den i diskhon under kranen och låter händerna vila, medan kannan fylls.

 

Ge händerna vila när det går

Många av oss vill gärna “ha något för händerna”, dvs även när vi egentligen inte behöver använda händerna, så ser vi till att ha något att göra med händerna ändå. När vi tittar på TV, tar vi fram en stickning. När vi pratar i telefon ritar vi krumelurer osv. Har jag värk i händerna, behöver jag låta dem vila, på riktigt. Händerna behövs så ofta ändå, så jag får passa på att vila dem, när det är möjligt.

 
Värkvardag - Eva Hylander - senast uppdaterad 2017-02-09
varkvardag.webnode.se